Wetenschappelijk
Na haar studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht (2010) wordt Lotje nieuwsgierig naar de wereld achter de richtlijnen en behandelprotocollen: de onderzoeksmethodologie. Ze gaat aan het werk als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en combineert dit werk met een studie klinische epidemiologie. In 2013 studeert zij af als epidemioloog en op 24 maart 2014 promoveert zij op een epidemiologisch onderwerp.
In haar proefschrift onderzoekt Lotje het effect van een sportprogramma bij mensen met borst- en darmkanker (de PACT-studie). Tegelijkertijd doet zij onderzoek naar de methodologie van klinisch onderzoek. Een belangrijk aspect hiervan is de generaliseerbaarheid van de onderzoeksgroep naar de ‘echte’ wereld, naar de dagelijkse klinische praktijk. Hoe richt je de onderzoeksgroep zo in, dat het een afspiegeling is van de daadwerkelijke patiëntenpopulatie? Hoe zorg je ervoor dat de resultaten betrouwbaar zijn? Wanneer mag je spreken van een significant effect? Wat is de theorie achter de statistiek?
Na haar promotie specialiseert Lotje zich tot psychiater in het AMC. Dit combineert zij met een studie filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2020 voltooit ze haar specialisatie tot psychiater en studeert ze cum laude af op een wetenschapsfilosofisch onderwerp, namelijk op de vraag in hoeverre we kennis kunnen hebben van sociale constructen. In deze periode schrijft ze wetenschappelijke bijdragen voor o.a. het Tijdschrift voor Psychiatrie, De Psychiater en het Handboek Psychiatrie en Filosofie. Ook werkt ze als redacteur voor het platform De Jonge Psychiater.
​
Tussen 2010 en 2020 doceert zij klinische epidemiologie, psychiatrie en kinderpsychiatrie aan studenten geneeskunde van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.





